+34 699 41 00 47 info@protectora-apan.org
La nostra història

L’APAN és l’Associació Protectora d’Animals de l’Anoia. Una organització no governamental que va ser creada per lluitar contra l’abandonament i maltractament dels animals. Amb pocs recursos econòmics i finançada majoritàriament mitjançant donatius del seus socis i alguna que altre esporàdica subvenció governamental.

Tot va començar al setembre de 1997, quan Dolors García i un grup de no més de 5 persones van decidir, arrel de trobar una gosseta que voltava pels carrers d’Igualada i que estava a punt de donar a llum, buscar un altre futur pels animals abandonats… que fins aleshores era el sacrifici.

Es va convèncer l’Ajuntament de Vilanova del Camí per que cedís les instal·lacions de l’antiga gossera, i la Vicky (aquest era el nom del primer gos de l’APAN) va poder tenir els seus cadells en un lloc segur. Juntament amb la Vicky, 3 gossos que estaven a l’antiga gossera i que havien de ser sacrificats en breu, van poder ser salvats. La Viky, els seus cadells, la Negrita, el Frisky i la Tammy van trobar una família que els va adoptar i els va estimar, en lloc de morir de manera miserable.

En els següents 6 anys, molts altres gossos van passar per les instal·lacions de Vilanova del Camí i van trobar les seves respectives famílies que els van adoptar. Malauradament als vols del 2001 i pressionats per l’ajuntament de Vilanova del Camí que volia un altre cop les instal·lacions per altres activitats, ens vam veure forçats a buscar una nova ubicació.

El que en un principi semblava un carrer sense sortida, va ser el pont per realitzar el gran projecte que actualment es APAN. Gràcies a la Família Casals, els quals van cedir 4,5 hectàrees rurals al cim d’un turó en el terme d’Odena, es va començar a perfilar l’actual refugi amb una capacitat de fins a 100 gossos i uns 60 gats.

L’octubre de 2002 i gràcies a l’esforç de membres de la protectora i voluntaris es van començar a construir les actuals instal·lacions. Finalment el mes de març de 2003 es va fer el trasllat d’animals de l’antiga gossera de Vilanova del Camí a l’actual refugi d’Odena, el qual va ser tot un èxit. Més de 70 cotxes van formar una caravana, cada un d’ells portava d’un a dos gossos, un cop a Odena els animals van ser ubicats en el lloc on viurien a partir d’ara.

El 26 de juliol de 2015 APAN va viure un dels moments més complicats de la seva història; es va produir un dels pitjors incendis produïts a la conca, molt proper de les immediacions del refugi, i per seguretat es va haver d’evacuar tots els animals. Per sort, moltes persones entre voluntaris, padrins, socis, simpatitzants i membres d’entitats properes, es van apropar al refugi per donar un cop de mà. Molts animals van anar a centres privats i d’altres van anar a cases d’acollida mentre la situació es normalitzava.

Per sort les flames finalment no van arribar al refugi i molts dels animals que van anar acollits a particulars, van ser finalment adoptats per les mateixes famílies.

Al maig del 2021, després de 23 anys de lluita animalista vetllant per el benestar animal de la conca d’Òdena i salvant la vida de milers d’animals, la junta directiva, presidida per Dolors Garcia, va anunciar un canvi de poders, passant el timó de l’associació a l’actual junta directiva presidida per Patricia Paz, anteriorment treballadora del refugi, per continuar amb la lluita diària per tirar el refugi endavant i assegurar el benestar dels nostres animals durant la seva estada temporal al refugi, ja que la finalitat es la de trobar per cada un d’ells la família adequada que els cuidarà i estimarà com un membre més de la família.

Translate »
Facebook
Instagram