+34 699 41 00 47 info@protectora-apan.org

JULIOL 2009

AIXÍ ÉS COM HAN D’ACABAR ELS ANIMALS DELS CIRCS: A L’APAN

El Simba és un petit lleó, nascut el mes de gener de 2009, en un circ a Girona, que va arribar a l’Apan el mes de juliol. Des de llavors s’ha fet tot el possible per la seva recuperació i per a que guanyés el pes que li correspon per la seva edat.

Aquest mes de setembre marxarà a Lionsrock, una reserva d’animals a Sud-àfrica.
http://www.lionsrock.org/index.php?&siteid=000&uin=

En aquests dos mesos el Simba s’ha recuperat bastant. Al començament no menjava gaire però ara ens està portant a la ruïna. Uns 450 Euros/mes és el que costa el seu menjar. Quatre vegades per setmana menja entre 2 i 3 Kg. de vedella i tres vegades per setmana 3 conills al dia, i això que només és un cadell…
Ja comença a rugir, no gaire fort, però el suficient per a començar a fer-se respectar. Com que fa molta calor el seu cuidador el mulla cada dia amb la mànega d’aigua, cosa que a ell li encanta.

El Simba no es pot venir a visitar, ja que cal garantir el mínim contacte possible amb els humans per facilitar en un futur molt proper l’adaptació en el seu entorn salvatge.

Li agrada molt jugar amb els seus cuidadors, que fins a dia d’avui només estaven acostumats als gossos, gats, mones i altres animals per l’estil…El Simba ja té unes urpes impressionants i pot fer mal sense voler mentre juga. I malgrat que els seus cuidadors no havien tingut mai cap mena d’experiència amb aquest tipus d’animals de seguida han après a manegar-se-les amb ell. Amb força de voluntat i molt amor es pot aconseguir tot allò que et proposes i estem molt orgullosos de dir que hem fet molt bé la nostra part de la feina amb el Simba.
Et desitgem tot el millor, Simba, i esperem que tot et vagi bé a la teva nova llar, Sud-àfrica, país del qual no haguessin hagut de robar mai a la teva família.

El lleó va ser confiscat per la policia de Salou quan van veure un home que el passejava pel carrer amb una corretja. Semblaria que l’home va accedir-hi de bon grat, a donar-los l’animal, ja que li havien regalat i l’hi estava suposant un problema, tant per la força com per l’enorme quantitat de menjar que necessitava cada dia. El lleó, que va canviar de mans com a mínim tres vegades, va ser comprat legalment per un particular a un circ a Girona.

El Simba, però, és un dels pocs animals salvatges que acabarà bé. El nombre dels que poden “tornar a casa” , a l’Àfrica, és mínim, la majoria acaba morint a mans dels seus “meravellosos i snobs” propietaris o dels circs als quals encara molts pares continuen portant els seus fills per a que gaudeixin del maltractament dels animals en captivitat.

A l’Apan ens fem càrrec des de fa temps dels animals exòtics que ens arriben, ja sigui per compres o entrades il•legals al país o perquè han rebut males atencions i corren perill. Per la protectora han passat macacos, ossos rentadors, fures, coatis, visons, lloros…

Tots els animals exòtics són propietat de la Generalitat, del Departament de Medi Ambient, i no estan a l’Associació de forma permanent, sinó que hi fan estades de pas mentre Depana s’encarrega de buscar-los un lloc adient, res de zoològics!, a Europa, Àfrica, Amèrica… on puguin estar millor.

Tenir animals exòtics suposa un sobreesforç per l’Apan, pel tipus d’atenció que requereixen i l’alimentació que han de rebre.

És vergonyós el que l’ésser humà, sempre amb el seu instint destructor, és capaç de fer.
Recordem encara el cas d’una mona petita. El seu propietari la va tenir 23 anys en una gàbia per a lloros, i no podia ni posar-se dreta. Quan va arribar aquí estava molt malament, va costar molt que acabés redreçant l’esquena i la postura, i també va ser difícil que se socialitzés amb els altres animals de la seva espècie. Finalment es va recuperar i fa poc va marxar Ja no li resten gaires anys més de vida, però els poquets que té els viurà amb dignitat.

PARES RECORDEU: NO PORTEU ELS VOSTRES FILLS ALS CIRCS QUE UTILITZEN ANIMALS PELS SEUS DEPLORABLES ESPECTACLES!! NOMÉS VOSALTRES ELS PODEU SALVAR D’AQUESTA PRESÓ TAN ESPANTOSA!

<span class=”style3″>EL SIMBA JA ÉS A SUDAFRICA!</span>

<span class=”Estilo1″>ARA ES DIU MUFASA PERQUÈ JA HI HAVIA UN LLEÓ MÉS GRAN QUE ELL QUE TAMBÉ PORTA EL NOM DE SIMBA.</span>

El dia dos de desembre va començar una vida totalment nova pel Mufasa, el Rici, el Paco el Richard i el Simba. Els cinc lleons procedents de Romania i Holanda (el nostre Simba va viatjar primer cap a Holanda) van arribar al refugi de Lionsrock que l’Associació Vier Pfoten té a Sud-àfrica, on tindran una àrea enorme per viure.

http://www.lionsrock.org/index.php?&siteid=000&uin=

Quan els lleons van arribar a l’aeroport de Johannesburg, ja havien fet una part important del seu viatge. Els lleons van ser carregats en un camió. Plovia a bots i barrals però per fi i amb una mica de retard van arribar a Lionsrock.

Finalment es van poder alliberar els lleons. El Rici, el Paco i el Richard provenien d’un romanès que els tenia a casa seva, el Simba venia del zoològic de Piatra Neamt i el nostre petit Mufasa (abans Simba), que tot just té un anyet.

A les 17:30 hora local es van obrir les portes de les gàbies i un nou món va aparèixer als seus ulls, un món lliure de cadenes, gàbies i de persones que els han fet patir l’inimaginable.

Els quatre lleons joves comparteixen la mateixa zona, ja que encara estan en edat de poder aprendre a conviure entre ells. El Simba, que ja té 8 anys, viurà en una altra zona fins a que s’acostumi al nou lloc. Els cuidadors van quedar molt descansats al comprovar que els quatre jovenets exploraven junts el territori.

El Mufasa (el nostre Simba) és molt valent!

Tot sovint els lleons que hem portat procedents de zoos i de propietaris privats, han reaccionat de manera molt diferent a l’hora de posar-los en llibertat. El Paco va buscar immediatament un lloc on amagar-se, mentre que el Mufasa explorava amb coratge la zona, tot impressionat. Va durar aproximadament una mitja hora fins que va baixar l’excitació i els lleons que, de fet, no s’havien vist mai abans començar a explorar els voltants tots junts i sense cap mena d’agressivitat.

23.12.2009: Els cinc lleons estan fent bons progressos i ja s’estan acostumant a tot allò que els envolta. Tots mengen bé i cada vegada es mouen pel terreny amb més seguretat.
La seva vida millora dia a dia. A part de la mala alimentació i de la manera tan espantosa com van haver de viure a Europa cal afegir el factor que mai de la vida cap d’ells havia vist un altre lleó. El Mufasa sobretot està molt acostumat a les persones, però és un animal molt curiós i això és un pas important per la seva rehabilitació. Els primers dies d’arribar el Mufasa demanava l’atenció dels cuidadors només per ell i intentava mantenir els altres tres allunyats. Això va canviar uns dies després quan el Rici es va atansar i es va estirar al seu costat sota l’ombra. Des de llavors els dos joves lleons es fan companyia i comencen a confiar més l’un en l’altre.

Els lleons es van apropant poc a poc

El Rici és el que està més malament de tots i amb distància. Pateix raquitisme i ja només arribar se’ li va posar una dieta especial. Com tots els altres, el Rici estava massa nerviós per menjar quan els cuidadors estaven presents. El més gran i fort del grup és Paco. El Richard té alguns problemes de pell a la cara i articulacions, però aviat milloraran. El Simba també està molt acostumat a les persones i necessitarà temps per acostumar-se a ser un lleó de debò.

Un bon motiu per ser optimistes

Quan els experts cuidadors de Lionsrock analitzen els progressos diaris que han anat fent els cinc lleons son força optimistes i creuen que s’acabaran recuperant de la terrible vida que van portar durant la seva infantesa. Aquí estan protegits de qualsevol perill i pas a pas s’aniran fent a la seva nova vida. A Sud-àfrica ara és estiu i els lleons no trigaran gaire a oblidar els freds hiverns que els hi han tocat passar encadenats, engabiats o passejant-se pels carrers de Salou per distreure i fer riure la gent. Tot això s’ha acabat i el nostre petit Mufasa-Simba ben aviat aprendrà a ser el rei de la seva selva particular.
Adéu Mufasa! Oblida que vas estar entre nosaltres…